Nu har politiken gjort det igen – presenterat ett utspel om förskolan utan att först lyssna på oss som arbetar i verksamheten varje dag. Senaste förslag på förändring i läroplanen innebär att skrivningarna om digitala verktyg tas bort. Argumentet? Att det ska leda till mer bokläsning för barnen.
Jag är legitimerad förskollärare och ser dagligen hur både digitala verktyg och böcker bidrar till barnens språkutveckling, utforskande och lärande. Att ta bort skrivelsen om digitala verktyg riskerar att begränsa våra möjligheter att utforska teknik och innovation tillsammans med barnen. Digitala verktyg är inte en ersättning för böcker – de är ett komplement som vidgar våra arbetssätt och barnens upplevelser.
Böcker finns redan – men tiden att läsa dem är knapp
Vi i förskolan har redan ett stort utbud av barnlitteratur. Vi vill gärna förstärka det, men sanningen är att vi knappt hinner läsa de böcker vi har i en lugn och reflekterande atmosfär. Att läsa för barnen är så mycket mer än att bara föra över ord från sidor till lyssnande öron. Det handlar om dialog, didaktiska frågor, uppföljning och utveckling av barnens förståelse och berättande.
På vår förskola bygger vi just nu upp ett eget barnbibliotek – en fantastisk resurs! Men det är en utmaning att använda det i den utsträckning vi skulle önska. Våra dagar är fyllda av många andra uppgifter. Ofta är vi endast två pedagoger på 21 barn, och även när vi är tre så försvinner en pedagog ofta till planering, utvärdering, dukning, möten eller annan nödvändig verksamhet. Alla yrkesverksamma vet vad jag menar.
Vad barnen egentligen behöver
I stora barngrupper sker det mycket. Barn testar gränser, de utvecklas genom interaktioner – och det leder naturligt till konflikter. Vårt uppdrag är att guida dem i dessa situationer, men när vi inte räcker till blir konflikterna fler. I mindre barngrupper skulle vi kunna lägga mer tid på annat är konfliktlösning, ha en bättre ingång till det sociala samspelet. Att minska barngruppernas storlek eller reglera vistelsetider skulle göra en betydligt större skillnad för barnens möjlighet till läsning och lärande än att ta bort skrivningar om digitala verktyg. Förhöjd läsro.
Vi läser redan mycket för barnen, både planerat och spontant. Men för att kunna göra det i ännu större utsträckning behöver vi resurser. Vi behöver färre barn per pedagog och mer tid att faktiskt genomföra det vi vet är bäst för barnen. Att fokusera på digitala verktyg som ett problem är att flytta uppmärksamheten från det som verkligen spelar roll.
Lyssna på oss som kan förskolan
Hjälp oss att göra det som behövs! Vi vill läsa för barnen. Jag lovar. Men vi behöver få möjligheten att göra det på rätt sätt. Ge oss mer pengar till litteratur, men se också till att vi faktiskt har tid att använda den. Använd vår specialistkunskap om förskolans verklighet och barns behov. Låt oss skapa en förskola där vi kan ge barnen ännu mer av det vi vet att de behöver – utan att vi bränner ut oss på vägen.
Jag är en storläsare och älskar att diskutera berättelser. Jag hittar på egna sagor under måltiderna, spontana och ibland lite tokiga, men alltid med en vilja att sprida berättelseglädje till barnen. Politikernas senaste utspel är dock ingen rolig historia. Sluta måla upp ett falskt narrativ om förskolan. Vi förlorar alla på det. Framför allt barnen, som håller på att lära sig vad som är sanna berättelser och vad som är påhitt. Och ert påhitt är inte särskilt skoj.
Ge oss förutsättningar att skapa en lugn och stimulerande miljö. Då kommer vi att kunna läsa mer, föra givande boksamtal och ge barnen möjligheter att fördjupa sig i berättelser. Med bättre resurser kan vi stärka barnens trygghet, uppmuntra mer rörelse, utmana deras logiska tänkande och ge dem fler möjligheter att utforska naturvetenskap och teknik i vardagen.
Vänligt men bestämt,
Agneta Lind

#Förskola #Läroplan #Bokläsning #Förskollärare #Barngrupper #Barnlitteratur #DigitalaVerktyg #Politik #Förskoleverksamhet #Läsfrämjande #Pedagogik #Arbetsmiljö #Lärande #BarnsUtveckling #Utbildning #LäsningIFörskolan #TrygghetIFörskolan #NaturvetenskapFörBarn #Lärandemiljö #Förskolepolitik